Aikidon harjoittelu

Aikido, kuten muutkin budolajit vaativat harjoittelijalta pitkäjänteisyyttä, tietynasteista antaumusta lajiin, ja avointa ja uteliasta mieltä oppia uutta. Ei pidä unohtaa iloista mieltä, jonka avulla aloittelija selviää tunteesta, että ei osaa juuri mitään tai että ei kehity. Liian usein varsinkin aloittelija keskittyy liiaksi tekniseen osaamiseen ja jalkojen ja käsien liikkeiden tarkkailuun. On otettava laulun sanoin löysin rantein mutta vakavasti.

On tietenkin ymmärrettävää ja välttämätöntäkin, että aivan aloittelija keskittyy tekniikoiden muodon opetteluun. Kuitenkin harjoittelun edetessä on muistettava, että aikido alkaa mielestä: hyökkäys ja puolustus alkavat mielestä. Monet vanhan ajan sotataitojen opettajat opettivat, että hyökkäys ja sen elementit, esimerkiksi ase, ovat vain sisäisen ilmentymiä, joiden ei saa antaa pelästyttää itseään. Ikään kuin kehoa jatkeenaan käyttäen, yhdistyneenä, mieli ohjaa hyökkäyksen vaarattomaksi ja pois kohteestaan. Aikido on mielen ja kehon yhteistoiminnan taito. Vain keskittymällä tekniseen puoleen ei voi edistyä pitkällä tähtäimellä.

Aikidon harjoittelussa noudatetaan tiettyjä tapoja, jotka saattavat aluksi vaikuttaa oudoilta, mutta jotka saavat sittemmin merkityksen. Kumarrukset kuuluvat asiaan. Kumarrus dojolle, harjoitussalille, kunnioituksenosoituksena paikkaa kohtaan ja hyville harjoituksille. Kumarrus shomeniin päin, kiitoksena lajin perustajalle siitä että hän opetti taitoa muillekin. Kumarrus opettajalle kiitoksena opastuksesta. Ja kumarrus harjoitusparille hyvästä harjoituksesta ja siitä että säästyttiin vammoilta. Kaikki kumarrukset ja muut tavat saavat merkityksensä kunnioituksesta lajia kohtaan. Jokainen opettaja on saanut opetusta vanhemmilta opettajilta ja näin jatkaa aikidon perinnettä, jota oppilaat näin kunnioittavat. Samoin myös kohain, myöhemmin lajin aloittaneen on hyvä ottaa oppia sempaista, aiemmin aloittaneesta.

Vaikka perinnäiset tavat saattavat kuulostaa sotilaallisen jäykiltä, on iloinen ja rento ilmapiiri se joka vallitsee dojolla, ja joka kutsuu treeneihin, vaikka uchikaiten nage sujuikin viimeksi miten sattui.

Read More